Hoe vertaal ik een pagina met de WPML plugin?

Om een WordPress website te vertalen wordt er vaak gebruikgemaakt van een plugin genaamd "WPML" oftewel "WordPress Multilingual Plugin". Dit is een plugin die ervoor zorgt dat alle onderdelen van de website vertaald kunnen worden naar een andere taal. Om een pagina te vertalen of een vertaling bij te werken kun je de onderstaande stappen doorlopen.

Bovenin het dashboard vind je een optie om van taal te wisselen. Hiermee kun je een pagina aanmaken of bewerken in een bepaalde taal, doe dit alleen als een pagina niet vertaald hoeft te worden. Wanneer je een pagina gaat vertalen kun je het beste een pagina aanmaken in de hoofdtaal van de website (in dit voorbeeld: Nederlands) en deze vervolgens vertalen met de vertaaleditor zoals omschreven in dit artikel.

Een nieuwe pagina vertalen

Om een pagina te vertalen moet deze eerst aangemaakt en ingevuld worden. Het beste kun je een nieuwe pagina aanmaken in de hoofdtaal van de website (in dit voorbeeld: Nederlands). Wanneer de pagina klaar is kun je deze vertalen met behulp van de WPML vertaaleditor:

• Open het dashboard van je website.
  • Navigeer naar "Pagina's" of "Pages".
  • Zoek in het overzicht naar de pagina die je wilt vertalen.
  • Wanneer de pagina bijvoorbeeld in het Nederlands is aangemaakt verschijnt er een "plus" of "potlood" icoon in de kolom met andere talen (in dit voorbeeld: Engels). Klik hierop om de vertaaleditor te starten.

• Vertaal iedere regel, eventueel kun je de tekst kopiĆ«ren vanuit het origineel naar de vertaling met het middelste "kopieer" icoon. Wanneer de regel volledig vertaald is vink dan het vakje "Vertaling is voltooid" aan.

• Klik op "Opslaan" om de vertaling op te slaan, onderin het scherm zie je direct hoeveel procent van de pagina al is vertaald.

Een bestaande pagina bewerken

Bewerk alleen de originele pagina met de WordPress editor of de builder. Wanneer de pagina klaar is kun je de vertaling bijwerken met behulp van de WPML vertaaleditor:

• Ga naar het pagina overzicht (Pagina's in het dashboard).
  • Bij de pagina's die bijgewerkt zijn verschijnt een "vernieuw" of "tandwiel" icoontje. Klik hierop.

• Vertaal de items die veranderd zijn. Wanneer de regel volledig vertaald is vink dan het vakje "Vertaling is voltooid" aan.

• Klik op "Opslaan" om de vertaling op te slaan, onderin het scherm zie je direct hoeveel procent van de pagina al is vertaald.