Hoe maak ik mijn berichten en pagina's zoekmachine vriendelijk met WordPress SEO?

Dit artikel is een samenvatting op het artikel " 000.nl - WordPress SEO". Voor het complete artikel kun je hier verder lezen.

Deze handleiding gaat ervan uit dat de plugin WordPress SEO by Yoast is geïnstalleerd in de website. Heb je deze plugin nog niet geïnstalleerd dan kun je dit eenvoudig doen door de onderstaande stappen te doorlopen:

• Klik op ‘Plugins’ en vervolgens op ‘Nieuwe plugin’.
  • Vul rechtsboven in het zoekveld ‘Yoast SEO’ in.
  • Klik op ‘Nu installeren’ en vervolgens op ‘Activeren’.

Hoe optimaliseer je een pagina voor de zoekmachine?

Zoekwoorden zijn de woorden die zoekers gebruiken in de zoekmachine. Het zijn meestal trefwoorden, zoals:

Bijvoorbeeld:

• Kapper in Doetinchem
  • Lipdub opnemen
  • Kosten website bouwen

Voordat je een pagina kan optimaliseren moet je weten welke zoekwoorden bij de pagina of bericht passen. Stel jezelf hiervoor de volgende 2 vragen:

• Wat is de vraag, het probleem of de behoefte die de pagina behandelt?
  • Wat zijn de trefwoorden die zoekers dan zouden gebruiken wanneer ze die vraag, behoefte of dat probleem hebben?

Als je jouw site optimaliseert volgens de richtlijnen en voorbeelden in dit artikel, zul je hogere rankings en meer bezoekers/abonnees krijgen. Bovendien wordt je site er in het algemeen een stuk beter en overzichtelijker door. Wanneer je je website door Sitepilot hebt laten bouwen hebben we alle technische aspecten en instellingen van de WordPress SEO plugin al voor je ingesteld. Het is dan alsnog van belang dat je nieuwe berichten en pagina's juist instelt zodat deze ook goed presteren in de zoekmachines.

Een WordPress webpagina of bericht optimaliseren voor de zoekmachine

Het belangrijkste bij het optimaliseren van een pagina in WordPress is dat zowel de zoeker als de zoekmachine in één oogopslag kan zien waar de pagina over gaat. De lezer moet direct zien wat hij kan verwachten. Welke behoeften vervult wordt. Even belangrijk is dat de inhoud ook daadwerkelijk gaat over de behoeften van de zoeker.

Hoe kan de lezer zien waar de pagina over gaat?

Het eerste wat de lezer ziet is de titel. Plaats daarom het zoekwoord of de zoekwoorden waarop je wil scoren in de titel. Probeer er een mooie, leesbare zin van te maken. Heb je hier moeite mee? Google dan eens naar soortgelijke vragen en kijk wat andere websites doen. Probeer je ook een klein beetje te onderscheiden met de titel. Geef zoekers een reden om op jouw titel te klikken in plaats van de concurrent met een soortgelijke titel.

Een SEO-titel maken

Het is mogelijk om een aparte titel voor de zoekresultaten te maken, een zogenaamde SEO titel. Vaak is dit niet nodig. De normale titel moet namelijk ook aantrekkelijk en beschrijvend zijn. Lezers willen weten wat ze kunnen verwachten.

Maar het kan zijn dat je een pagina een ‘saaie’ informatieve titel heeft, omdat de titel meestal ook zichtbaar is op de pagina. Het is dan handig als je een aparte, aantrekkelijkere, titel voor de zoekresultaten kan maken. Het omgekeerde kan ook waar zijn. Misschien heb je een enorm aantrekkelijke titel voor een blog, maar bevat de titel niet de woorden die zoekers gebruiken. Je kan dan een aparte titel maken voor de zoekresultaten die meer beschrijvend is.

Wanneer je de  WordPress SEO plugin van Yoast hebt geïnstalleerd kan je onder elke pagina een blok vinden met extra SEO opties en hulpmiddelen.

Je kan hier direct zien hoe de pagina wordt getoond in de zoekresulaten.

• Klik op ‘Snippet bewerken’ als je de titel (of meta-description) wilt aanpassen.
  • Vul bij ‘SEO-titel’ in wat je in de zoekresultaten wil tonen.
  • Klik daarna op ‘Snipper-editor’ sluiten en sla de pagina op.

De omschrijving van een pagina wijzigen (meta-description)

Je kan bij ‘Snippet bewerken’ ook een meta-description invullen. De meta-description is de tekst die zichtbaar is onder de titel. Deze tekst heeft geen directe invloed op de ranking, maar het kan wel invloed hebben op het percentage zoekers dat op jouw zoekresultaat klikt.

Je kan de meta-description aantrekkelijk maken, samenvattend of beschrijvend. Denk na over de behoeften van de zoeker en speel daar op in. Als je geen meta-description invult, dan maakt Google er zelf een. Soms pakt Google dan de eerste paar zinnen van het artikel. En soms pakt Google specifieke zinnen waar de woorden die de zoeker heeft gebruikt in voorkomen.

Het is niet mogelijk om exact aan te geven hoeveel karakters of woorden de meta description mag bevatten, omdat de lengte bepaald wordt in pixels. Bij veel brede letters (W, A) of leestekens zit je al gauw aan maximaal 150 karakters, bij veel smalle letters (i) kun je soms wel tot 160 gaan. Het is goed om als vuistregel 156 tekens aan te houden, dan zit je meestal goed. Blijf in ieder geval aan de veilige kant om te voorkomen dat de meta description door Google wordt afgebroken of zelfs helemaal vervangen